Sportivo Crash : Verslag van Mark Demuynck

Door een verwarring zijn Rudi Paternot en David Dozinel in elkaar gehaakt en aan hoge snelheid met een smak op de macadam terecht gekomen. Zij reden op kop en gelukkig kon het peloton ze net ontwijken. De eerste ogenblikken lagen ze roerloos!

De val deed zich voor op de Heikruisesteenweg in Bogaarden net voor de afslag naar Bogaarden centrum. Een duidelijk plaatsbeschrijving zou je denken, echter niet voor de Franstalige dispatch van de 112. Zij werden door ons gecontacteerd per GSM. De dame in kwestie had nog nooit van Bogaarden gehoord en vroeg ons of we zeker waren of we in Bogaarden waren, terwijl we voor het bord van de gemeente Bogaarden stonden. Na deze horde te hebben genomen was ook Heikruisesteenweg een te moeilijke naam voor de andere kant van de lijn, tot 5 maal toe dit moeten spellen… en hiermee een 5-tal minuten verloren.

Ondertussen waren zowel David en Rudi weer kunnen recht staan nadat een verpleger die was gestopt de eerste zorgen had toegediend. Vooral Rudi voelde pijn aan rug en schouder. Rudi werd naar het ziekenhuis van Halle gevoerd met de ambulance die 20 minuten na onze oproep ter plaatse was.  Daar werd een barst in de rib vastgesteld en werd hij voor 1 nacht in observatie gehouden. De dagen nadien zat hij met een geblokkeerde nek.  Bij David was de voornaamste breuk die van zijn helm en last aan rug en nek en een paar dagen niet kunnen werken.

De voornaamste lessen van deze val :

  1. Een GSM geeft blijkkaar niet jouw exacte positie aan de 112 centrale. Iedereen zou de 112 BE app moeten downloaden die wel jou positie en je persoonlijke gegevens doorgeeft zoals bloedgroep, ICE nummer, medicatie allergie, speciale medicatie…
  2. Een helm is levensreddend
  3. Duidelijke communicatie van de te volgen weg
Share this Post

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*